Зошто е важно да одберете инвалидска количка по ваша мерка?

Инвалидската количка не е само дел од опремата што ви е потребна, таа е помагало што ќе ви овозможи да имате квалитетен живот. Затоа е важно да биде изработена индивидуално по ваша мерка. Во продолжение ќе ви споделиме неколку работи на кои морате да внимавате при изборот  на инвалидска количка. Одредете ја правилната положба на …

Зошто е важно да одберете инвалидска количка по ваша мерка? Read More »

Третман на сколиоза со индивидуален корсет

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат од местото каде што треба да биде средината на’ рбетот, предизвикувајќи тој да се криви. Иако може да влијае на секого на која било возраст, сколиозата најчесто се дијагностицира на возраст од 9 до 16 години и е позната како адолесцентна идиопатска сколиоза. Кога на рендген …

Третман на сколиоза со индивидуален корсет Read More »

Што да очекувате во процесот на лекување на сколиозата?

Евалуација/Мерење/Изработка Дијагнозата обично ја поставува педијатар, физијатар или ортопед кој го прават планот на лекување. Ако кривата на сколиозата кај вашето дете е поголема, најверојатно ќе се препорача корсет за сколиоза. Докторот одредува колку часа дневно треба да се носи корсетот и ќе ве упати до Центарот за ортотика и протетика Славеј за изработка на …

Што да очекувате во процесот на лекување на сколиозата? Read More »

Причини и видови на сколиоза

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат, создавајќи кривини. Иако може да се појави кај секого, на било која возраст, најчесто се дијагностицира на возраст од 9 до 16 години и почесто се јавува кај девојчиња, во споредба со момчиња. Постојат повеќе видови на сколиоза врз основа на причината и возраста, на која …

Причини и видови на сколиоза Read More »

Exopulse Mollii ми помогна да ги контролирам симптомите на мултиплекс склероза

Никој не одбира да има мултиплекс склероза. Но, може да избере како да живее со дијагнозата. Приказните на овие луѓе кои чекорат низ животот со својата сила, упорност се пример и наша секојдневна инспирација. 12 години успешно ја менаџирам болеста Еден од нив е и Борче Стојков кој успева да ги надмине сите тешкотии и …

Exopulse Mollii ми помогна да ги контролирам симптомите на мултиплекс склероза Read More »

Со помош на протезата, повторно играм фудбал!

„Борбата за животот е најтешката битка која судбината може да ја предвиди. Во тие моменти на неизвесност, добивате незамислива сила, да се исправите и да ги издржите сите предизвици. На крајот кога се ќе заврши, сваќате за што сте се бореле, за здравјето кое нема цена.“ Вака изгледа  една епизода од животот на 57 годишниот …

Со помош на протезата, повторно играм фудбал! Read More »

Болка во преден дел на коленото

Болката во предниот дел на коленото генерално се опишува како болка околу чашката на коленото (патела). Типичен термин за ова е „синдром на пателофеморална болка“ (PFPS). Се работи за воспалителен процес на ткивото помеѓу пателата и главата на бедрената коска во коленото. Што е патела? Зглобот на коленото е спој на три коски, бедрената коска …

Болка во преден дел на коленото Read More »

Вежби за релаксирање на мускулите во грбот

Напнатоста и болката во грбот може да се намалат со одредени вежби. Во продолжение ви даваме неколку вежби препорачани од физиотерапевти кои се изведуваат во легната положба на грб.   Загревање со дишење со дијафрагма Секогаш е добро да го започнете тренингот со загревање. Ова дишење може да ви помогне да се ослободите од напнатоста. …

Вежби за релаксирање на мускулите во грбот Read More »

Болка во половина во бременост

Во бременоста, телото на жената се менува на многу начини – жените добиваат тежина, оток на некои делови од телото, гадење, зголемена потреба за мокрење, чувство на замор, исцрпеност, итн. Сето ова е последица на бројни хормонски, физички и емоционални промени. Еден од честите проблеми е и болката во половина која може да се јави …

Болка во половина во бременост Read More »

Вежби за зајакнување на скочниот зглоб

Додека се движите или спортувате, скочниот зглоб и околните мускули апсорбираат многу притисок, што може да доведе до повреда. Илјадници луѓе секој ден се повредуваат при симнување по скали, носење на високи потпетици или при спортување и трчање.  Добрата вест е дека можете да ги зајакнете мускулите и лигаментите на скочниот зглоб. Со ова ќе …

Вежби за зајакнување на скочниот зглоб Read More »

Shopping Cart