Ишијас – интезивна болка во половината

Ишијас е збир на тегоби предизвикани од притисок и/или иритација на нервот ишијадикус и не претставува специфична болест. Лумбоишиалгија е состојба која се манифестира со болка во долниот дел на грбот, со различен интензитет, поради што опсегот на движење е ограничен.

Како се манифестира болката?

Болката од долниот дел на грбот зрачи кон ногата до прстите. Покрај споменатите симптоми, може да се јави и чувство на пецкање и боцкање. Доколку се појават овие симптоми, контактирајте со ортопед или физијатар за да започнете соодветен третман и да спречите компликации во форма отежнато одење.

Што го предизвикува?

Ишијасот е предизвикан од иритација или воспаление на нервот ишијадикус, што може да настане поради некои други болести како што се дискус хернија, ‘рбетна стеноза (стеснување на ‘рбетниот канал во долниот дел на’ рбетот), спондилолистеза, повреда/траума на лумбалниот ‘рбетот или’ рбетниот мозок, бременост, инфекција, тумори…

Симптоми

 • Болка во долниот дел на грбот која се интензивира додека седите;
 • Болка од долниот дел на грбот што зрачи кон задниот дел на ногата;
 • Болка од долниот дел на грбот која зрачи преку задниот дел на ногата до малиот палец;
 • Болка во препоните;
 • Болка во колкот;
 • Болка во задникот;
 • Променето чувство за допир во тој дел од телото;
 • Пецкање и трнење;
 • Вкочанетост, слабост или тешкотии при движење на ногата;
 • Куцање;
 • Тешкотии при одење;

Третман на ишијас:

Во акутната форма, најчесто се користат лекови против болки. Меѓутоа, за да се спречи да премине во хронично, неопходно е редовно да се посетува лекар или физиотерапевт.

Движење: многу е важно да бидете физички активни, за да се подобри циркулацијата во мускулите и зглобовите, што може да доведе до намалување на симптомите.

Физиотерапија: некои од методите кои се користат се ултразвук, вежби за ишијас и зајакнување на мускулите.

Одмор: само во почетната фаза при силна болка.

Топло/ладни облоги: во акутната фаза, за ублажување на болката, може да се користат топло ладни облоги. Вообичаено, облогите се држат на болното место околу 20 минути и се нанесуваат на секои 2 часа (пробајте кои повеќе ви одговараат).

Лумбален појас: во акутна фаза лумбалниот појас може да ја намали болката. Дава поддршка на `рбетот и го намалува притисокот врз нервот.

Неколку дополнителни совети:

Запомнете – целта е да се намали притисокот врз нервот и долниот дел на грбот.

 • Не носете тешки чанти или чанти само на едното рамо или рака;
 • Кревајте предмети правилно (свиткајте ги колената, не виткајте го ‘рбетот);
 • Обидете се да седите со исправен грб;
 • Носете удобни чевли со малку подигната пета;
 • Движете се редовно.
Shopping Cart