Едукација

СЀ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МУЛТИПЛЕКС СКЛЕРОЗА

Мултиплекс склероза е автоимуна болест која влијае на централниот нервен систем (ЦНС). Зборот „склероза“ доаѓа од грчки збор што значи лузна. Бидејќи оваа состојба создава многу лузни во  централниот нервен систем, таа е позната како „мултиплекс склероза“, што во буквален превод значи „многу лузни“. Што е централен нервен систем и како функционира? Централниот нервен систем

Прочитај повеќе »

Седум ефикасни вежби за корисници на инвалидска количка

Вежбањето можеби е последно нешто што ви паѓа на ум поради ограничената подвижност со инвалидска количка. Но, добрата вест е дека можете и треба да вежбате. Во продолжение ви даваме неколку вежби кои ќе ви помогнат за: Подобрување на опсегот на движење и тонирање на мускулите; Повеќе сила, издржливост и флексибилност; Одржување на нормална телесна

Прочитај повеќе »

Повреди при скијање

Секоја година, на скијачките терени се случуваат голем број повреди. Во последните години бројот е намален, но се менува природата на повредите. Порано најчести беа на потколеницата, но денес тоа се повреди на коленото и на горните екстремитети (најчесто палецот и рамото). Повредите при скијање се поврзани со повеќе фактори: опрема, вештини за скијање (и

Прочитај повеќе »

Едноставни совети за цврсти коски

Слабите и кршливи коски не мора да бидат дел од процесот на стареење. Вашите коски се живо ткиво кое се обновува. Коскената маса го достигнува својот врв помеѓу 20. и средината на 30. години. Во продолжение, ве советуваме како да ја зачувате густината на вашите коски во било која возраст. Калциум: зошто ви е потребен?

Прочитај повеќе »

Совети за безгрижно патување со вашата протеза

Кога патувате, вашата протеза може да биде изложена на услови и стресови, различни во споредба со вашата секојдневна рутина. Во продолжение ви даваме неколку корисни информации, за да бидеме сигурни дека сте добро подготвени и можете да уживате во секоја минута од вашето патување. На што треба да размислувате пред патување? Проверете ја функцијата и

Прочитај повеќе »

Болка во колено

Коленото е еден од најкомплексните зглобови во човечкото тело. Затоа речиси и да не постои човек што барем еднаш во животот не почувствувал болка во коленото. Болката може да биде со послаб или посилен интензитет, акутна или хронична. Во секој случај, може многу да иритира и да го отежни секојдневното функционирање.   Како се манифестира

Прочитај повеќе »

Мозочен удар, клиничка слика и симптоми

Мозочниот удар е водечка причина за инвалидитет во светот и втора причина за смртност. Она што е важно да се напомене е дека може да се јави во било која возраст, во секое време и секаде. Но, добрата вест е ако навреме се препознаат симтомите и веднаш се почне со лекување, може да се спречат

Прочитај повеќе »

Осум најчести прашања и одговори за сколиоза

Сколиозата се јавува и кај двата пола, но почеста е кај девојчињата во споредба со момчињата, особено во пубертетот и адолесценцијата, кога поради хормонални промени децата нагло растат и се развиваат. Ризикот од сколиоза постои се додека детето расте и се развива, односно до моментот кога ќе заврши растот и развојот на коските и затоа

Прочитај повеќе »

Што да направите доколку вашето дете носи ортоза или протеза?

Ортозите имаат важна улога во поддршка на развојот на децата и во третман на одредени деформитети. Протезите пак се надомест за изгубен дел од екстремитет и се важни за нормално секојдневно функционирање на детето. Во продолжение ви даваме неколку совети што треба да направите доколку вашето дете носи ортоза или протеза. Поставување на протеза или

Прочитај повеќе »

Рамно стапало во детска возраст

Медијалниот лак (надолжен лак) на стапалото се подигнува при одење или стоење и на тој начин се распределува тежината на целото стапало. Рамно или испуштено стапало е состојба каде медијалниот лак е спуштен и речиси целосно се прилепува на подот. Во повеќето случаи е нормална појава кај бебиња, деца, па дури и кај адолесценти. Од

Прочитај повеќе »

Синдром карпал тунел- вежби кои можете да ги направите во канцеларија

Карпал тунел синдромот претставува медицинска состојба која настанува како резултат на зголемен притисок на n.medianus, кој минува низ т.н carpal tunnel-ов простор. Поради честите движења на рачниот зглоб, нервот се воспалува и доаѓа до негово надразнување. Симптомите се вкочанетост и болка во горната половина на раката и дланката. Најчесто се јавува кај жени на возраст

Прочитај повеќе »

Начинот на спиење влијае врз здравјето

Со зголемување на денот и бројот на сончеви часови, хормонот на сон- мелатонини се лачи помалку. Тоа значи дека имаме помала потреба за сон, но тоа сепак не значи дека ќе се разбудите одморени и чувствувајќи се свежо. Како и секогаш, квалитетот е поважен од квантитетот, па затоа за квалитетен сон, најважно е да се

Прочитај повеќе »

Протетика на горни екстремитети

Цел на секое протетичко решение е добивање на што подобра функција со што поприроден изглед на протезата. Во Центарот за ортотика и протетика Славеј А.Д. Скопје се изработуваат разни видови протези за горни екстремитети. Со нашите производи се опфатени речиси сите индикации и нивоа на ампутации. Протезите за горни екстремитети ги делиме во три групи:

Прочитај повеќе »

Ортопедски чевли

Ако стапалото го надгледуваме како орган за чекорење, тогаш чевлите се соодветното средство за тие чекори. Ортопедските чевли се ортопедско помагало за рехабилитација и справување со патолошките состојби на стапалото. Исто така и за решавање на проблемите од плускавци, калуси, халукс, валгус, шилци во пета. Тие можат да служат и за лица со различна должина

Прочитај повеќе »

Ајде да зборуваме за сколиозата со д-р Велика Лабачевска

П: Моето дете беше дијагностицирано со “адолесцентна идиопатска сколиоза” – што да правам?O: Откако ќе се постави дијагнозата дека детето има сколиоза, зависно од степенот на кривината се преземаат следниве мерки: Aко кривината е со големина од 10-20 степени терапијата е со вежби кои се строго индивидуални и се прилагодени спрема бројот и видот на кривините,

Прочитај повеќе »

Ајде да зборуваме за сколиозата – Со Проф. Д-р Спец. Ортопедски Хирург Зоран Божиновски

Разговаравме со Проф. Д-р Спец. Ортопедски Хирург Зоран Божиновски – ЈЗУ Универзитетска Kлиника за Tрауматологија, Oртопедски болести, Aнестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар за тоа како да се детектира, симптомите кои следуваат како и третманите на сколиозата.   П: Дали сколиозата боли? О: Сколиозата, односно искривувањето на ‘рбетот не боли, меѓутоа деформитетот доведува до

Прочитај повеќе »
Shopping Cart