Сè што треба да знаете за Мултиплекс Склероза

Мултиплекс склероза е автоимуна болест која влијае на централниот нервен систем (ЦНС). Зборот „склероза“ доаѓа од грчки збор што значи лузна. Бидејќи оваа состојба создава многу лузни во  централниот нервен систем, таа е позната како „мултиплекс склероза“, што во буквален превод значи „многу лузни“.

Што е централен нервен систем и како функционира?

Централниот нервен систем се состои од мозок и ‘рбетен мозок. Мозокот е задолжен за контрола за функционирање на телото, а ‘рбетниот мозок е одговорен за пренесување пораки, преку нервните влакна, помеѓу мозокот и останатиот дел од телото.

На пример, нервите од рацете испраќаат порака до мозокот преку ‘рбетниот мозок. Mозокот ги обработува овие информации и доаѓа до заклучок дека раката е изложена на висока температура, и испраќа порака, повторно преку ‘рбетниот мозок, до мускулите на рацете да ја оддалечат раката од изворот на топлина.

Како Мултиплекс склерозата (МС) влијае на централниот нервен систем?

МС влијае на заштитната обвивка на нервните влакна, наречена миелин. Оваа обвивка непречено ги пренесува пораките. Кај мултиплекс склероза, миелинот е нападнат и се оштетува. Испраќањето на пораката станува забавено, а понекогаш информациите и не стигнуваат до крај.

Кои се симптомите на МС?

Мултиплекс склерозата се разликува од личност до личност. Покрај тоа, симптомите може да се појават и да исчезнат, да се влошуваат или да се подобруваат од ден на ден. Најчести симптоми се:

 • Екстремен замор или замор;
 • Проблеми со рамнотежата;
 • Проблеми со видот (заматен вид, привремено губење на видот);
 • Пецкање или боцкање („боцкање“);
 • Болка;
 • Губење на мускулната сила;
 • Анксиозност;
 • Мускулна вкочанетост или грчеви;
 • Депресија или промени во расположението;
 • Проблеми со меморија и концентрација (когнитивен проблем);
 • Итно мокрење (тешкотии во мокрењето, неможност свесно да се контролира мокрењето)…

Овие симптоми се карактеристични и за други состојби и затоа дијагностицирањето на мултиплекс склерозата е тешко и одзема многу време. Некои од овие симптоми може да се појават и кај други луѓе, на пример, вкочанетоста во екстремитетите е честа појава кај општата популација, но тоа не значи дека имаат МС.

Основни форми на мултиплекс склероза

МС е различна кај секој човек, но најчесто се јавува во следните форми:

 • Повторлива рeеемитирачка– форма на мултиплекс склероза која се јавува кај 85 % од дијагностицираните и се карактеризира со „рецидиви“. Во одреден период состојбата се влошува, а потоа доаѓа до опоравување т.н. фаза на ремисија. Не може да се предвиди колку чести ќе бидат рецидивите и во која форма ќе се појават. Помеѓу два рецидиви може да поминат години или месеци. Може да се развијат и различни симптоми (едно лице може да доживее различни рецидиви).

 • Примарна прогресивна мултиплекс склероза – се јавува кај околу 15% од лицата и се карактеризира со постепено прогресивно влошување уште од почетокот на болеста, без појава на релапси или периоди на ремисија.

 • Секундарно прогресивна мултиплекс склероза – се јавува кај поголем дел од лицата дијагностицирани со повторлива реемитирачка форма. Со текот на времето кај овие лица, по фазата на влошување не доаѓа до потполно закрепнување, туку настанува прогресија на болеста со периоди на закрепнување. 

Кај кого најчесто се јавува?

Најчесто се дијагностицира во период од 20-40. година од животот. Повеќе заболуваат жените во споредба со мажите.

Костумот Exopulse Molli е помошно медицинско помагало за лица со невролошки состојби меѓу кои и мултиплекс склероза. Дизајниран е за намалување и контрола на симптомите кај овие состојби, со помош на техника наречена „невромодулација“ со која се менува  (или„модулира“) начинот на кој се однесуваат мускулните нерви.

Закажете бесплатна проба и почувствувајте ги ефектите од костумот.

Костумот со помош на електрични сигнали, прави нежна стимулација на 40 мускулни групи со што се постигнува:

 • Контрола на спастичноста (згрчени мускули),
 • Зајакнување на слаби мускули;
 • Намалување на болката,
 • Подобрување на циркулацијата
 • Подобрување на движењето.

Закажете бесплатна проба и почувствувајте ги ефектите од костумот.

Shopping Cart