Активна детска инвалидска количка Avantgarde Teen 2

106.400,00 ден

3110 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 36.545 ден.

 • Avantgarde Teen 2 е активна склоплива инвалидска количка, наменета за деца, адолесценти и пониски возрасни лица;
 • Количката лесно се управува што му овозможува поголема самостојност на корисникот во домот, училиштето и во секојдневните активности;
 • Задните тркала имаат модерен дизајн, се подесуваат по висина и лесно се демонтираат;
 • Потпирачите за нозе се прилагодуваат според корисникот и се демонтираат;
 • Рамката се подесува за да го следи растот на детето а аголот на колената не се менува;
 • Седењето на количката е правилно и удобно што е најважен услов за подобра подвижност и правилен развој на детето;
 • Количкта има повеќе големини и широк спектар на опрема што овозможива да се прилагоди индивидуално на секое дете.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 280-360мм
 • Длабочина на седиште: 280-380 мм
 • Висина на седиште: 250-400 мм
 • Тежина на количка: 10,7 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна детска инвалидска количка Avantgarde Teen 2”
Shopping Cart