Активна инвалидска количка – детска Trigo kids S

69.855,00 ден

3110 | Активна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Модерна активна инвалидска количка Trigo S kids е специјално дизајнирана за деца кои се мобилни;
 • Достапна е во светли и живописни бои и има многу можности за прилагодување;
 • Лесно се склопува и едноставна е за транспорт;
 • Има странични панели кои се подесуваат по висина;
 • На количката може да се менува центарот за гравитација за да се прилагоди на потребите на секој корисник;
 • Во зависност од индивидуалните потреби, поголемиот дел од тежината на корисникот и столот може да се префрли на предна или задна страна;
 • Единечен потпирач за нозе кој се подесува по висина;
 • Количката индивидуално се конфигурира заедно со корисникот, со земање мерка и избор на компоненти според потребите и желбите на корисникот.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 300-500 мм
 • Длабочина на седиште: 320-500 мм
 • Висина на седиште: 250-510 мм
 • Должина: 676-1046 мм
 • Ширина: 460-660 мм
 • Висина: 676-1046 мм
 • Тежина на количка: 12 кг
 • Максимална тежина на корисник: 70 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе (доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериуми

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка – детска Trigo kids S”
Shopping Cart