Активна инвалидска количка –детска Sagita Kids

69.855,00 ден

3110 | Активна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Sagita kids е активна детска количка која има голем број прилагодувања кои овозможуваат количката да „расте“ заедно со детето;
 • Количката има модерен дизајн и крут рам од легура на алуминиум со што максимална тежина на количката е само 9,5 kg;
 • Рамот е конструиран да може да се менува широчината на седиштето, со што може да се следи растот на детето;
 • Индивидуално се подесуваат потпирачите за раце, потпирачите за нозе, аголот на потпирачот за грб (наклон на седење), аголот на тркалата и висината на потпирачот за грб;
 • Количката индивидуално се конфигурира, заедно со корисникот со земање мерки и избор на компоненти според потребите и желбите на корисникот;
 • Лесна е за управување заради компактниот дизајн и малата тежина;
 • Има голем избор на дополнителна опрема.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 240-340 мм
 • Длабочина на седиште: 280-320 мм
 • Висина на седиште: 230-430 мм
 • Должина: 700-750 мм
 • Ширина: 655 мм
 • Тежина на количка: 9 кг
 • Максимална тежина на корисник: 60 кг

ФЗОМ Медицински индикации

G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериуми

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка –детска Sagita Kids”
Shopping Cart