Лесна инвалидска количка – V300

30.119,00 ден

3109 | Стандардна лесна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Склоплива количка за трајно користење со можност за индивидуално подесување;
 • Изработена од алуминиум;
 • Има ротирачки потпирачи за нозе, кои се подесуваат по висина и се отстрануваат;
 • Потпирачите за раце се подесуваат во висина, длабочина и се отстрануваат;
 • Вграден џеб за мобилен телефон под седиштето;
 • Можност за поставување на тркалото на три различни позиции, за да се прилагоди центарот на гравитација (тежиштето) според корисникот, со што се одбива поголема стабилност или подвижност;
 • Задните тркала лесно се демонтираат без алат;
 • Балансер против превртување.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 390-500 мм
 • Длабочина на седиште: 440-520 мм
 • Висина на седиште: 420 мм
 • Должина: 1040 мм
 • Ширина: 590-700 мм
 • Висина: 850-940 мм
 • Тежина на количка: 17 кг
 • Максимална тежина на корисник: 130 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4;G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
(G82.3;G82.4 и G82.5) Тетраплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво), (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено), (доколку не може да се постави
протеза).

Критериуми

На осигуреното лице кое трајно користи инвалидска количка му се одобрува стандардна лесна инвалидска количка која е наведена во списокот на ортопедски помагала.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Лесна инвалидска количка – V300”
Shopping Cart