Лесна инвалидска количка – START M4 XXL

Шифра: 3109OBS Категории: , Ознака:

52.600,00 ден

3109 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 22.481 ден.

 • Лесна склоплива инвалидска количка изработена од алуминиум;
 • Има зајакнат механизам што овозможува користење и при поголема тежина на корисник до 160 кг;
 • Задните тркала лесно се отстрануваат без алат;
 • Балансер против превртување;
 • Тркалата се подесуваат со цел да се прилагоди центарот за гравитација (тежиштето) според корисникот, со што се добива поголема стабилност или мобилност;
 • Висината на потпирачот на грбот се прилагодува;
 • Потпирачите за нозе се подесуваат по висина.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 430-580 мм
 • Длабочина на седиште: 430-490мм
 • Висина на седиште: 400-510 мм
 • Тежина на количка: 17 кг
 • Максимална тежина на корисник: 160 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4;G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
(G82.3;G82.4 и G82.5) Тетраплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе (доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво), (доколку не може да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено), (доколку не може да се постави протеза).

Критериуми

На осигуреното лице кое трајно користи инвалидска количка му се одобрува стандардна лесна инвалидска количка која е наведена во списокот на ортопедски помагала.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Лесна инвалидска количка – START M4 XXL”
Shopping Cart