Стандардна лесна инвалидска количка – START M2S

30.119,00 ден

3109 | Стандардна лесна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Склоплива лесна количка која може да се изработи индивидуално според потребите на корисникот;
 • Изработена од алуминиумски рам;
 • Висината на потпирачите за раце и длабочината на седиштето може да се подесуваат рачно и без алат;
 • Можност за поставување на тркалото на три различни позиции, за да се прилагоди центарот на гравитација (тежиштето) според корисникот, со што се одбива поголема стабилност или подвижност;
 • Потпирачите за нозе се подесуваат по висина, ротираат и се отстрануваат;
 • Задните тркала се демонтираат лесно без алат;
 • Може да се подеси затегнатоста на наслонот;
 • Лесна за транспорт;
 • Балансер против превртување;
 • Количката може индивидуално да се догради и со:
  Потпирачи за лица со пократки долни екстремитети;
  Потпирачи кои се подигнуваат според висината на нозете.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 380-505 мм
 • Длабочина на седиште: 405-505 мм
 • Висина на седиште: 450-510 мм
 • Тежина на количка: 14,7
 • Максимална тежина на корисник: 130 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4;G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
(G82.3;G82.4 и G82.5) Тетраплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво), (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено), (доколку не може да се постави
протеза)

Критериуми

На осигуреното лице кое трајно користи инвалидска количка му се одобрува стандардна лесна инвалидска количка која е наведена во списокот на ортопедски помагала.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Стандардна лесна инвалидска количка – START M2S”
Shopping Cart