Електромоторна инвалидска количка (Скутер) – Carpo 3 и 4

Категории: , Ознака:

272.000,00 ден

 • Vermieren Capro е моќен скутер достапен во две варијанти, Carpo 3 со три и Carpo 4 со четири тркала;
 • Има светлечки LCD екран со различни индикатори како и информации за состојбата на скутерот;
 • Електронски е програмиран и безбеден за користење на отворено;
 • Достапен е во темно сива боја што му дава модерен и стилски изглед;
 • За скутерот се достапни батерии со различна моќност во зависнот од потребите на корисникот;
 • Потпирачот за нозе e обложен со подлога која е нелизгачка;
 • Има ретровизори, елктронски дисплеј, лев и десен индикатор и светла;
 • Седиштето се врти и прилагодува според потребите на корисникот и има потпирач за глава;
 • Пневматски гуми и браник;
 • Корпа за пазарење која се отстранува;
 • Mоќност: 750 W;
 • Максимална брзина: 15 km/h;
 • Совладување на угорнина: 9-15%;
 • Со едно полнење на батерија поминува до 53 км.

Технички податоци

 • Длабочина на седиште: 490 мм
 • Висина на седиште: 530-720 мм
 • Должина: 1450 мм
 • Ширина: 660 мм
 • Висина: 1350 мм
 • Тежина на количка: 120-131 кг
 • Максимална тежина на корисник: 150 кг

Медицински индикации

G10-G13 Системски атрофии што примарно го зафаќаат централниот нервен систем;
G20
Паркинсонова болест;
G35-G37
Демиелинизирачки болести на централниот нервен систем;
G60-G64
Полиневропатии и други заболувања на периферен нервен систем;
G71-G72
Болести на мионевралната спојака на мускул;
G80.0
Спастична церебрална парализа;
G80.2
Спастична хемиплегична церебрална парализа;
G80.3
Дискинетична церебрална парализа;
G80.9 Инфантилна церебрална парализа, неозначена;
G81.9
Хемиплегија, неозначена;
G82(G82.0-G82.2)
Параплегија;
Т95.3 и Т95.9
Секвели од изгореници,корозии и смрзнатини;
M30-M36
Системски заболувања на сврзното ткиво;
B91
Секвели од полиомиелит;
Z89.5
Стекнат недостиг на нога до или под колено;
89.6
Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7
Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на било кое ниво освен само прсти.

Препишува

Правото на Електромоторна инвалидска количка – скутер се остварува со Конзилијарно мислење издадено од: Универзитетска клиника за неврологија, Универзитетска клиника за ревматологија, Универзитетска клиника за пластична и реконструктивна хирургија, Универзитетска клиника за Детски болести, Универзитетска клиника за детска хирургија, Универзитетска клиника за тораковаскуларна хирургија и Универзитетска клиника за трауматологија, ортопедија, анестезија и реанимација, интензивно лекување и ургентен центар. Покрај Конзилијарното мислење осигуреното лице е потребно да достави и специјалистички извештај од специјалист офталмолог за способност за управување со помагалото, специјалистички извештај од специјалист оториноларинголог за способност за управување со помагалото и специјалистички извештај од специјалист психијатар за психичката состојба за самостојно управување и вклучување во сообраќај со електромоторна инвалидска количка – скутер. За потребата на електромоторна инвалидска количка – скутер наод, оценка и мислење дава Лекарската комисија на Фондот. Право на електромоторна количка – скутер имаат осигурените лица со траен инвалидитет од 7-26 години и над 65 годишна возраст. Осигурените лица кои ќе остварат право на електромоторна инвалидска количка – скутер имаат право и на собна инвалидска количка.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Електромоторна инвалидска количка (Скутер) – Carpo 3 и 4”
Shopping Cart