Активна инвалидскa количка Motus

109.883,00 ден

3110 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 40.028 ден.

 • Склоплива активна инвалидска количка, со модерен и спортски изглед, наменета за активни корисници;
 • Се препорачува за лица кои прв пат користат активна;
 • Количката индивидуално се изработува со земање на мерки и избор на компоненти според потребите и желбите на корисникот;
 • Motus има модуларен дизајн со можност за 48 различни подесувања на тркалата;
 • Задните тркала на количката лесно се демонтираат, а наслонот се преклопува што овозможува едноставно и брзо да се транспортира во возило;
 • Потпирачите за нозе се подесуваат по висина и се демонтираат;
 • Наслонот за грб брзо се подесува за поголем комфор;
 • Кочницата е на ниво на коленото, со што е лесна за ракување;
 • Достапни се два модела CS и CV;
 • Моделот CS e со преден крут рам и единечен алуминиумски потпирач за нозе.

 

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 355-560 мм
 • Длабочина на седиште: 355-530 мм
 • Висина на седиште: 305-510 мм
 • Должина: 825-1130 мм
 • Ширина: 510-710 мм
 • Тежина на количка: 12,7 кг
 • Максимална тежина на корисник: 124-139,7 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидскa количка Motus”
Shopping Cart