Активна инвалидска количка Sagitta

69.855,00 ден

3110 | Активна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Vermeiren Sagitta е модерна активна инвалидска количка со крут рам;
 • Количката индивидуално се конфигурира,со земање мерки и избор на компоненти според потребите и желбите на корисникот;
 • Индивидуално се подесуваат потпирачите за раце, потпирачите за нозе, аголот на потпирачот за грб (наклон на седење), аголот на тркалата, висината на потпирачот за грб;
 • Има компактен дизајн и мала тежина што ја прави лесна за управување;
 • Изработена е од легура на алуминиум со што максимална тежина на количката е само 9,5 кг;
 • Има голем избор на дополнителна опрема.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 360-460 мм
 • Длабочина на седиште: 330-460 мм
 • Висина на седиште: 230-430 мм
 • Должина: 755-855 мм
 • Ширина: 550-780 мм
 • Висина: 710-940 мм
 • Тежина на количка: 9,5 кг
 • Максимална тежина на корисник: 100 кг

Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано, и
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

 

 

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка Sagitta”
Shopping Cart