Активна инвалидска количка Ventus

Шифра: 3110OBG Категории: , Ознака:

123.926,00 ден

3110 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 54.071 ден.

 • Ventus е активна инвалидска количка која ги исполнува највисоките барања на корисниците: мобилност и независност во секојдневниот живот;
 • Количката е дизајнирана за индивидуално да се конфигурира, со земање на мерка и избор на компоненти според желбите и потребите на корисникот;
 • Има крут рам и е наменета за активни корисници;
 • Има можност за едноставно и брзо подесување на висината, центарот на гравитација (тежиштето) и аголот на наслонот на седиштето;
 • Задните тркала лесно се демонтираат а наслонот се преклопува, со што количката лесно и едноставно се транспортира во возило;
 • Модерниот дизајн, големиот избор на бои, компактната и лесна рамка, се карактеристики кои овозможуваат корисниците со Ventus да имат поголема мобилност и самостојност во секојдневниот живот.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 280-500 мм
 • Длабочина на седиште: 300-500 мм
 • Висина на седиште: 330-530 мм
 • Ширина: 450-850 мм
 • Висина: 1050 мм
 • Тежина на количка: 11 кг
 • Максимална тежина на корисник: 100-140 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка Ventus”
Shopping Cart