Активна инвалидска количка Trigo T Line

69.855,00 ден

3110 | Активна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Trigo Т е модерна лесна и склоплива инвалидска количка наменета за активни лица;
 • Количката индивидуално се конфигурира заедно со корисникот, со земање мерка и избор на компоненти според неговите потреби и желби;
 • Задните тркала се со спортски и модерен изглед (тркала за брзо ослободување што може да се прилагодат по агол и висина) со црни бандажи, лесно достапни сопирачки и мали предни тркала кои се движат (прилагодливи во висина) од 3″ до 6″;
 • Страничните панели се прилагодуваат по висина;
 • Тркалата се подесуваат со цел да се прилагоди центарот за гравитација (тежиштето) според корисникот, со што се добива поголема стабилност или мобилност;
 • Изработена е од алуминиумски цевки со триаголен пресек за поголема цврстина на рамот и отпорност од механички оштетувања;
 • Потпирачите за нозе се подесуваат по висина и отстрануваат;
 • Количката има голем избор на дополнителна опрема и широкиот опсег на бои и димензии на седиштето.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 300-500 мм
 • Длабочина на седиште: 320-500 мм
 • Висина на седиште: 320-500 мм
 • Должина: 676-1046 мм
 • Ширина: 460-600 мм
 • Висина: 457-945 мм
 • Тежина на количка: 12.3 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може да
се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериуми

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка Trigo T Line”
Shopping Cart