Активна инвалидска количка Avantgarde XXL 2

Шифра: 3110OBA Категории: , Ознака:

141.840,00 ден

3110 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 71.985 ден.

 • Avantgarde XXL 2 од Ottobock е склоплива, активна инвалидска количка наменета за корисници со тежина до 180 кг;
 • Рамот е изработен од алуминиум и има алуминиумски страници со потпирачи од неопрен. Потпирачите за нозе се демонтираат а потпирачите за раце се подесуваат по висина со што количката е лесна и удобна за користење;
 • Материјалот на седиштето е зајакнат за поголема носивост на количката;
 • Количката Avantgarde XXL е стабилна и лесна за управување и има широк спектар на бои и додатоци.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 280-360 мм
 • Длабочина на седиште: 400-560 мм
 • Висина на седиште: 250-500 мм
 • Тежина на количка: 17 кг
 • Максимална тежина на корисник: 180 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза). Примарни заболувања на мускулитe;

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка Avantgarde XXL 2”
Shopping Cart