Blog

ARBNORË ELEZI – GRUAJA ME TRUP TË QELTË, POR ME SHPIRT TË ÇELIKTË

Арбнора Елези е родена со скршени раце и нозе. Веднаш по раѓањето ѝ е дијагностицирана Osteogenesis Imperfecta, тип 3 што значи „стаклени коски“. Поради дијагнозата, Арбнора во детството преживеала преку 200 скршеници, користи инвалидска количка, има тешка сколиоза, болки и деформитети на коските, но и неверојатен дух и борбеност да успее. Преку социјалните медиуми, на …

ARBNORË ELEZI – GRUAJA ME TRUP TË QELTË, POR ME SHPIRT TË ÇELIKTË Read More »

Maria është shkëndija ime e lumturisë

Тања Јордева повеќе од повеќе од 40 години има дијабет. Нејзиниот живот се менува кога од една обична рана, паднала во кома а потоа ѝ е направена и надколена ампутација на левата нога. Но и покрај сѐ што поминала, таа не се предава и не застанува. Живее со верувањето дека ако имаш желба и волја, …

Maria është shkëndija ime e lumturisë Read More »

Pse të zgjidhni këpucët ortopedike për fëmijët tuaj?

Она што често забораваме е дека стапалата се многу важни за целокупното здравје, бидејќи кога се деформирани, страда целото тело. Последиците од несоодветната грижа за стапалата можат да бидат многубројни, од проблеми со ‘рбетот, колената, карлицата… Самиот факт што на нив има 7.000 нервни завршетоци покажува колку се тие важни. Која е целта на ортопедските …

Pse të zgjidhni këpucët ortopedike për fëmijët tuaj? Read More »

Shiatiku – dhimbje të forta në bel

Ишијас е збир на тегоби предизвикани од притисок и/или иритација на нервот ишијадикус и не претставува специфична болест. Лумбоишиалгија е состојба која се манифестира со болка во долниот дел на грбот, со различен интензитет, поради што опсегот на движење е ограничен. Како се манифестира болката? Болката од долниот дел на грбот зрачи кон ногата до …

Shiatiku – dhimbje të forta në bel Read More »

Rripi i mesit - më pak dhimbje, më shumë stabilitet

Речиси 80% од населението, барем еднаш во текот на животот, се соочиле со болка во половината. Најдобро решение при акутна болка и повреди е носење на лумбален појас, кој ја намалува напнатоста во грбот, дава поддршка, ја подобрува циркулацијата и држењето на телото. Според истражувањата, со носење на лумбален појас, за 52% се намалува зависноста …

Rripi i mesit - më pak dhimbje, më shumë stabilitet Read More »

Forca ime më e madhe është që jam ndryshe

Мудроста и интелектот се нејзина силна страна, а најголема љубов и се книгите и пишаниот збор. Кога разговарате со Елена Тунтевска, имате чувство дека зборувате со возрасен човек, кој натоварил многу искуство движејќи се низ животот. Но таа е само една прекрасна девојка која со своите четиринаесет години, плени со нејзината харизма. Гледајте ги моите …

Forca ime më e madhe është që jam ndryshe Read More »

TRAJTIMI EFIKAS I DËSHMUAR I SKOLIOZËS

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат, што доведува до негово искривување. Најчесто се дијагностицира во пред тинејџерските и тинејџерските години (11-16 години) за време на периодите на раст. Клиничкиот термин за сколиоза на оваа возраст е „адолесцентна идиопатска сколиоза“. Зборот „идиопатска“ значи дека не e позната причината. Се јавува кај 5% од …

TRAJTIMI EFIKAS I DËSHMUAR I SKOLIOZËS Read More »

EXOPULSE MOLLI MË NDIHMOI TË KONTROLOJ SIMPTOMAT E MULTI SKLEROZËS

Никој не одбира да има мултиплекс склероза. Но, може да избере како да живее со дијагнозата. Приказните на овие луѓе кои чекорат низ животот со својата сила, упорност се пример и наша секојдневна инспирација. 12 години успешно ја менаџирам болеста Еден од нив е и Борче Стојков кој успева да ги надмине сите тешкотии и …

EXOPULSE MOLLI MË NDIHMOI TË KONTROLOJ SIMPTOMAT E MULTI SKLEROZËS Read More »

Me ndihmën e protezës luaj futboll përsëri!

„Борбата за животот е најтешката битка која судбината може да ја предвиди. Во тие моменти на неизвесност, добивате незамислива сила, да се исправите и да ги издржите сите предизвици. На крајот кога се ќе заврши, сваќате за што сте се бореле, за здравјето кое нема цена.“ Вака изгледа  една епизода од животот на 57 годишниот …

Me ndihmën e protezës luaj futboll përsëri! Read More »

Dhimbje në pjesën e përparme të gjurit

Болката во предниот дел на коленото генерално се опишува како болка околу чашката на коленото (патела). Типичен термин за ова е „синдром на пателофеморална болка“ (PFPS). Се работи за воспалителен процес на ткивото помеѓу пателата и главата на бедрената коска во коленото. Што е патела? Зглобот на коленото е спој на три коски, бедрената коска …

Dhimbje në pjesën e përparme të gjurit Read More »

Shopping Cart