Shiatiku – dhimbje të forta në bel

Shiatiku është një numër dhimbjesh të shkaktuara nga trysnia dhe/ose pezmatimi i nervit shiatik dhe nuk është një sëmundje specifike. Lumboshiatiku është një gjendje e manifestuar me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, me forcë të ndryshme, për shkak të së cilës, mundësitë e lëvizjes janë të kufizuara.

Si manifestohet dhimbja?

Dhimbja nga pjesa e poshtme e shpinës përhapet poshtë këmbës, deri te gishtat e këmbës. Përveç simptomave të përmendura, mund të shfaqet edhe një ndjesi pickimi dhe shpimi. Nëse shfaqen këto simptoma, kontaktoni një ortoped ose fiziatër për të filluar trajtimin e duhur dhe për të parandaluar ndërlikimet në formën e vështirësisë në ecje.

Çfarë e shkakton shiatikun?

Shiatiku shkaktohet nga pezmatimi ose ndezja e nervit shiatik, i cili mund të ndodhë për shkak të disa sëmundjeve të tjera si hernia diskale, stenoza kurrizore (ngushtimi i kanalit kurrizor në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore), spondilolisteza, dëmtimi lumbal/trauma e shtyllës kurrizore ose palcës kurrizore, shtatzënia, infeksionet, tumoret...

Simptomat

 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës që forcohet gjatë qëndrimit ulur;
 • Dhimbje nga pjesa e poshtme e shpinës që përhapet në pjesën e pasme të këmbës;
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës që përhapet nga pjesa e pasme e këmbës deri te gishti i vogël;
 • Dhimbje në ijë;
 • Dhimbje në vithe;
 • Dhimbje të vitheve;
 • Ndryshim i ndjenjës së të prekurit në atë pjesë të trupit;
 • Pickime dhe shpime;
 • Shtangie, dobësi ose vështirësi në lëvizjen e këmbës;
 • Çalimi;
 • Vështirësi në ecje;

Trajtimi i dhimbjes së nervit shiatik:

Gjatë formës akute, shpesh përdoren qetësues. Megjithatë, për të parandaluar që të bëhet kronike, është e nevojshme të vizitoni rregullisht një mjek ose fizioterapist.

Lëvizja: është shumë e rëndësishme të jesh fizikisht aktiv, për të përmirësuar qarkullimin në muskuj dhe kyçe, gjë që mund të çojë në uljen e simptomave.

Fizioterapia: disa nga metodat e përdorura janë ekografia, ushtrimet kundër nervit shiatik dhe forcimi i muskujve.

Pushimi: vetëm në fazën fillestare me dhimbje të forta.

Kompresat e nxehta/të ftohta: në fazën akute mund të përdoren kompresa të nxehta dhe të ftohta për të lehtësuar dhimbjen. Zakonisht, kompresat mbahen në zonën e dhimbshme për rreth 20 minuta dhe vendosen çdo 2 orë (provoni se cilat ju përshtaten më mirë).

Rripi lumbal: në një fazë akute, një rrip limbal mund të zvogëlojë dhimbjen. I jep mbështetje shtyllës kurrizore dhe redukton trysninë mbi nervin.

Disa këshilla shtesë:

Mbani mend – qëllimi është të zvogëloni trysninë mbi nervin dhe pjesën e poshtme të shpinës.

 • Mos mbani çanta ose çanta të rënda vetëm në një shpatull ose krah;
 • Ngrini objektet në mënyrë korrekte (përkulni gjunjët, mos e përkulni shtyllën kurrizore);
 • Mundohuni të uleni me shpinë të drejtë;
 • Vishni këpucë të rehatshme me një thembër pak të ngritur;
 • Lëvizni rregullisht.
Shopping Cart