Вангел

ARBNORË ELEZI – GRUAJA ME TRUP TË QELTË, POR ME SHPIRT TË ÇELIKTË

Арбнора Елези е родена со скршени раце и нозе. Веднаш по раѓањето ѝ е дијагностицирана Osteogenesis Imperfecta, тип 3 што значи „стаклени коски“. Поради дијагнозата, Арбнора во детството преживеала преку 200 скршеници, користи инвалидска количка, има тешка сколиоза, болки и деформитети на коските, но и неверојатен дух и борбеност да успее. Преку социјалните медиуми, на …

ARBNORË ELEZI – GRUAJA ME TRUP TË QELTË, POR ME SHPIRT TË ÇELIKTË Read More »

 Дисплазија на колк кај бебиња

Дисплазија на колкот е малформација или неразвиеност на ацетабулумот. Вродената дисплазија на колкот значи дека зглобот на колкот не е целосно формиран при раѓањето. Оваа малформација е 6 пати почеста кај девојчињата во споредба со момчињата. Конгениталното (вродено) исчашување (луксација) пак преставува изместување на главата на бутната коска (колкот) од нејзината централна позиција во ацетабулумот. …

 Дисплазија на колк кај бебиња Read More »

5 ВЕЖБИ КОИ ГО ПОДОБРУВААТ ДРЖЕЊЕТО НА ТЕЛОТО

Долготрајното (неправилно) седење или која било друга положба, во која со часови поминувате во текот на работниот ден, има штетно влијание врз вашето држење. Покрај тоа, дебелината е еден од факторите кои придонесуваат за лошо држење – го менува тежиштето нанапред и повлекува низа други неправилности на телото. Лошото држење на телото доведува до болки …

5 ВЕЖБИ КОИ ГО ПОДОБРУВААТ ДРЖЕЊЕТО НА ТЕЛОТО Read More »

Këshilla të dobishme dimërore për personat me aftësi të kufizuara

Студеното време може да биде опасно за секого, особено за постарите и лицата со попреченост. Сепак, постојат неколку начини кои може да ви помогнат да се подготвите за ниски температури. Во овој блог, ќе ви дадеме неколку совети кои ќе ви помогнат вам и на вашите најблиски да останете безбедни во најстудените месеци од годината. …

Këshilla të dobishme dimërore për personat me aftësi të kufizuara Read More »

Maria është shkëndija ime e lumturisë

Тања Јордева повеќе од повеќе од 40 години има дијабет. Нејзиниот живот се менува кога од една обична рана, паднала во кома а потоа ѝ е направена и надколена ампутација на левата нога. Но и покрај сѐ што поминала, таа не се предава и не застанува. Живее со верувањето дека ако имаш желба и волја, …

Maria është shkëndija ime e lumturisë Read More »

Pse të zgjidhni këpucët ortopedike për fëmijët tuaj?

Она што често забораваме е дека стапалата се многу важни за целокупното здравје, бидејќи кога се деформирани, страда целото тело. Последиците од несоодветната грижа за стапалата можат да бидат многубројни, од проблеми со ‘рбетот, колената, карлицата… Самиот факт што на нив има 7.000 нервни завршетоци покажува колку се тие важни. Која е целта на ортопедските …

Pse të zgjidhni këpucët ortopedike për fëmijët tuaj? Read More »

Kthimi në shkollë: Si ta përgatisni fëmijën nëse mban një ortozë apo protezë?

Се ближи почетокот на учебната годината! Вашето дете треба да се врати на училиште со својата ортоза или протеза. Во продолжение ви даваме неколку совети како да го подготвите. Закажете преглед со вашиот ортотичар или протетичар Децата брзо растат. Затоа треба да закажете преглед кај ортотичар или протетичар за да провери, дали помагалото треба да …

Kthimi në shkollë: Si ta përgatisni fëmijën nëse mban një ortozë apo protezë? Read More »

Shiatiku – dhimbje të forta në bel

Ишијас е збир на тегоби предизвикани од притисок и/или иритација на нервот ишијадикус и не претставува специфична болест. Лумбоишиалгија е состојба која се манифестира со болка во долниот дел на грбот, со различен интензитет, поради што опсегот на движење е ограничен. Како се манифестира болката? Болката од долниот дел на грбот зрачи кон ногата до …

Shiatiku – dhimbje të forta në bel Read More »

Rripi i mesit - më pak dhimbje, më shumë stabilitet

Речиси 80% од населението, барем еднаш во текот на животот, се соочиле со болка во половината. Најдобро решение при акутна болка и повреди е носење на лумбален појас, кој ја намалува напнатоста во грбот, дава поддршка, ја подобрува циркулацијата и држењето на телото. Според истражувањата, со носење на лумбален појас, за 52% се намалува зависноста …

Rripi i mesit - më pak dhimbje, më shumë stabilitet Read More »

Forca ime më e madhe është që jam ndryshe

Мудроста и интелектот се нејзина силна страна, а најголема љубов и се книгите и пишаниот збор. Кога разговарате со Елена Тунтевска, имате чувство дека зборувате со возрасен човек, кој натоварил многу искуство движејќи се низ животот. Но таа е само една прекрасна девојка која со своите четиринаесет години, плени со нејзината харизма. Гледајте ги моите …

Forca ime më e madhe është që jam ndryshe Read More »

Shopping Cart