Едукација

Зошто да одберете ортопедски чевли за вашите деца?

Она што често забораваме е дека стапалата се многу важни за целокупното здравје, бидејќи кога се деформирани, страда целото тело. Последиците од несоодветната грижа за стапалата можат да бидат многубројни, од проблеми со ‘рбетот, колената, карлицата… Самиот факт што на нив има 7.000 нервни завршетоци покажува колку се тие важни. Која е целта на ортопедските …

Зошто да одберете ортопедски чевли за вашите деца? Read More »

Повторно на училиште: Како да го подготвите детето доколку носи ортоза или протеза?

Се ближи почетокот на учебната годината! Вашето дете треба да се врати на училиште со својата ортоза или протеза. Во продолжение ви даваме неколку совети како да го подготвите. Закажете преглед со вашиот ортотичар или протетичар Децата брзо растат. Затоа треба да закажете преглед кај ортотичар или протетичар за да провери, дали помагалото треба да …

Повторно на училиште: Како да го подготвите детето доколку носи ортоза или протеза? Read More »

Ишијас – интезивна болка во половината

Ишијас е збир на тегоби предизвикани од притисок и/или иритација на нервот ишијадикус и не претставува специфична болест. Лумбоишиалгија е состојба која се манифестира со болка во долниот дел на грбот, со различен интензитет, поради што опсегот на движење е ограничен. Како се манифестира болката? Болката од долниот дел на грбот зрачи кон ногата до …

Ишијас – интезивна болка во половината Read More »

Појас за половина – помалку болка, поголема стабилност

Речиси 80% од населението, барем еднаш во текот на животот, се соочиле со болка во половината. Најдобро решение при акутна болка и повреди е носење на лумбален појас, кој ја намалува напнатоста во грбот, дава поддршка, ја подобрува циркулацијата и држењето на телото. Според истражувањата, со носење на лумбален појас, за 52% се намалува зависноста …

Појас за половина – помалку болка, поголема стабилност Read More »

Докажан и ефикасен третман на сколиоза

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат, што доведува до негово искривување. Најчесто се дијагностицира во пред тинејџерските и тинејџерските години (11-16 години) за време на периодите на раст. Клиничкиот термин за сколиоза на оваа возраст е „адолесцентна идиопатска сколиоза“. Зборот „идиопатска“ значи дека не e позната причината. Се јавува кај 5% од …

Докажан и ефикасен третман на сколиоза Read More »

Зошто е важно да одберете инвалидска количка по ваша мерка?

Инвалидската количка не е само дел од опремата што ви е потребна, таа е помагало што ќе ви овозможи да имате квалитетен живот. Затоа е важно да биде изработена индивидуално по ваша мерка. Во продолжение ќе ви споделиме неколку работи на кои морате да внимавате при изборот  на инвалидска количка. Одредете ја правилната положба на …

Зошто е важно да одберете инвалидска количка по ваша мерка? Read More »

Третман на сколиоза со индивидуален корсет

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат од местото каде што треба да биде средината на’ рбетот, предизвикувајќи тој да се криви. Иако може да влијае на секого на која било возраст, сколиозата најчесто се дијагностицира на возраст од 9 до 16 години и е позната како адолесцентна идиопатска сколиоза. Кога на рендген …

Третман на сколиоза со индивидуален корсет Read More »

Што да очекувате во процесот на лекување на сколиозата?

Евалуација/Мерење/Изработка Дијагнозата обично ја поставува педијатар, физијатар или ортопед кој го прават планот на лекување. Ако кривата на сколиозата кај вашето дете е поголема, најверојатно ќе се препорача корсет за сколиоза. Докторот одредува колку часа дневно треба да се носи корсетот и ќе ве упати до Центарот за ортотика и протетика Славеј за изработка на …

Што да очекувате во процесот на лекување на сколиозата? Read More »

Причини и видови на сколиоза

Кај сколиозата, коските на ‘рбетот се поместуваат и ротираат, создавајќи кривини. Иако може да се појави кај секого, на било која возраст, најчесто се дијагностицира на возраст од 9 до 16 години и почесто се јавува кај девојчиња, во споредба со момчиња. Постојат повеќе видови на сколиоза врз основа на причината и возраста, на која …

Причини и видови на сколиоза Read More »

Болка во преден дел на коленото

Болката во предниот дел на коленото генерално се опишува како болка околу чашката на коленото (патела). Типичен термин за ова е „синдром на пателофеморална болка“ (PFPS). Се работи за воспалителен процес на ткивото помеѓу пателата и главата на бедрената коска во коленото. Што е патела? Зглобот на коленото е спој на три коски, бедрената коска …

Болка во преден дел на коленото Read More »

Shopping Cart