Активна инвалидска количка –детска Trigo kids Т

Шифра: 3110VMA Категории: ,

69.855,00 ден

3110 | Активна инвалидска количка

Партиципација: 0%

 • Активна инвалидска количка Trigo Т kids Vermeiren – Trigo Т е модерна лесна и склоплива количка дизајнирана за деца кои се активни;
 • Задните тркала се со спортски и модерен изглед (тркала за брзо ослободување што може да се прилагодат по агол и висина) со црни бандажи, лесно достапни сопирачки и мали предни тркала кои се движат (прилагодливи во висина) од 3″ до 6″;
 • Trigo T kids има странични панели кои се прилагодуваат по висина;
 • Тркалата на количката се подесуваат со цел да се прилагоди центарот за гравитација (тежиштето) според корисникот, со што се добива поголема стабилност или мобилност;
 • Има посебни потпирачи за нозе кои се подесуваат по висина и се отстрануваат;
 • Количката индивидуално се конфигурира заедно со корисникот, со земање мерка и избор на компоненти според потребите и желбите на корисникот.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: 300-500 мм
 • Длабочина на седиште: 320-500 мм
 • Висина на седиште: 250-510 мм
 • Должина: 676-1046 мм
 • Ширина: 460-660 мм
 • Висина: 676-1046 мм
 • Тежина на количка: 12 кг
 • Максимална тежина на корисник: 70 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе (доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериуми

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Shopping Cart