ЕДУКАЦИЈА

Ви го претставуваме новото издание на каталогот СЛАВЕЈ

НОВО ИЗДАНИЕ НА КАТАЛОГОТ СЛАВЕЈ Почитувани соработници, Ви го претставуваме новото издание на каталогот Славеј. Би сакале да Ве воведеме во истиот со кратка содржина за производите и измените на Правилникот за право на остварување на ортопедско помагало. Спуштете го каталогот СУШТИНСКИ ИЗМЕНИ ВО ПРАВИЛНИКОТ НА ФЗОМ • Дозволена е доплата на разлика во цена … Прочитај повеќе…

18/03/2021 Едукација, Новости, Ортотика, Протетика

Месец за подигнување на свеста за сколиоза

Јуни е меѓународен месец за подигнување на свеста за сколиоза.   Сколиозата е состојба каде ‘рбетниот столб е абнормално искривен на страна, во облик на буквите Ѕ или С. Раната детекција е клучна за обезбедување навремена и неинвазивна корекција, која може да спречи многу посериозни компликации, па дури и хируршки зафати. Приближно 1 од 5 … Прочитај повеќе…

01/06/2020 Едукација, Новости, Ортотика

CAD CAM

CAD-CAM (Computer Aided Design-Computer Aided Manufacturing) е новата технологија со која во Центарот за  ортотиката и протетиката СЛАВЕЈ АД Скопје  компјутерски во 3Д се изработуваат ортопедски помагала Што е CAD CAM технологија? CAD (Computer – aided design) – Компјутерски потпомогнато конструирање (дизајнирање) е поим кој ги опфаќа најчесто користените софтверски средства за цртање, конструирање и … Прочитај повеќе…

17/10/2017 Едукација

Помагала за бандажирање

Како ваш партнер, се трудиме вашето секојдневно функционирање да го олесниме и да го прилагодиме према вашите потреби. Така, и од програмата за бандажа нудиме широка понуда на производи: абдоминални појаси, појаси за спуштен стомак, појаси за трудници, појаси за затоплување, појаси за еднострана и двострана кила. Овие појаси се изработени од еластичен материјал. Тие … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација, Ортотика

Компресивен програм

Медицинските компресивни чорапи може да се користат кај воспаление на површинските вени, длабоки венски тромбози како и после оперативни зафати и кај проблеми со лимфни едеми. Компресивната терапија помага на тој начин што прави надворешен притисок на одреден дел од телото, а со тоа се зголемува венскиот или лимфниот проток, се намалуваат отоците и болките. … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација

Антидекубитален програм

Декубитус претставува оштетување на кожата и ткивото во вид на рани кои настануваат како резултат на недоволна исхрана на местото со кислород и слаба циркулација т.е клеточно оштетување настанато со директно влијание од притисок или напрегања од триење. Најчесто се јавува кај луѓе кои поголем дел од денот се во лежечка положба. Декубитусот како патолошки … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација, Ортотика

Ортози за рбетен столб

Рбетниот столб е најважен фактор за зачувување на исправеноста на човековото тело. Има две главни карактеристики и тоа антигравитационото подупирање и флексибилноста. Затоа мораме и да обратиме посебно внимание на самиот рбетен столб. Многу често се јавуваат проблеми со рбетниот столб и предизвикуваат силна болка во други делови на телото. За да се заштитиме и … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација, Ортотика

Ортози за горни екстремитети

Ортозите за горен екстремитет се помагала кои се користат надворешно за да ги обноват или да ги подобрат функционалните и структурните карактеристики на мускулно – скелетниот и нервниот систем. Интеракцијата на зглобовите на горниот екстремитет кај човекот обезбедува голем степен на подвижност како и фаќање на бројни позиции и функции со шаката. Овие ортози имаат … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација, Ортотика

Што е Ортотика

Ортоза според ISPO (International society of orthosist and prothesist ) е било кое надворешно аплицирано помагало (механичко средство) кое се аплицира за да се модифицираат структурни и функционални карактеристики на нервниот и мускулоскелетниот систем. Притоа физичкиот интегритет на делот од телото на кој ортозата се аплицира е сочуван но е изгубена неговата функција. Ортозите се … Прочитај повеќе…

05/10/2017 Едукација, Ортотика

Ортопедски влошки

Модерниот начин на живот (намалено движење, неквалитетни обувки, одење и спортување на тврди подлоги, зголемено оптеретување) сé се тоа причинители на микротрауми на стапалата кои понатаму се трансверираат на колената, колковите и кичмата. Со нашиот избор на ортопедски влошки го намалуваме стресот на стапалото и го штитиме системот за движење. Влошките се целосно индивидуално прилагодени. … Прочитај повеќе…

09/08/2017 Едукација