Активна инвалидска количка – INVADER

Шифра: 3110OBINV Категории: , Ознака:

152.890,00 ден

3110 | На товар на ФЗОМ со доплата.

Партиципација: 0%
Доплата: 83.035 ден.

 • OttoBock Invader е активна инвалидска количка со крут рам, спортски дизајн и комплетно се прилагодува индивидуално според потребите на корисникот;
 • Рамот на количката е направен од една алуминиумска цевка, легура што може да се заварува и се формира според спецификациите на корисникот;
 • Седиштето и наслонот за грб се обликувани според анатомијата на корисникот;
 • Држачите на тркала исто така е направени од едно парче;
 • Количката има максимална стабилност, исклучително мала тежина, голема функционалност и лесна за користење.

Технички податоци

 • Широчина на седиште: индивидуално
 • Длабочина на седиште: индивидуално
 • Висина на седиште: индивидуално
 • Должина: индивидуално
 • Ширина: индивидуално
 • Висина: индивидуално
 • Тежина на количка: 7-8 кг

ФЗОМ Медицински индикации

(G71;G71.0;G71.1;G71.2;G71.3;G71.8 и G71.9) Примарни заболувања на мускулитe;
(G80;G80.00;G80.01;G80.02;G80.03;G80.09;G80.3;G80.4; G80.8;и G80.9) Церебрална парализа;
(G82.0;G82.1 и G82.2) Параплегија;
Z89.5 Стекнат недостиг на нога до и под колено;
Z89.6 Стекнат недостиг на нога над колено;
Z89.7 Стекнат недостиг на двата долни екстремитети на кое било ниво освен прстите на нозе
(доколку не може да се постави протеза);
Z89.8 Стекнат недостиг на горни и долни екстремитети (на кое било ниво) (доколку не може
да се постави протеза);
Z89.9 Стекнат недостиг на екстремитет (неозначено) (доколку не може да се постави протеза).

Критериум

Право на активна инвалидска количка може да оствари осигурено лице кое има функционален статус на двете раце, индикациите утврдени во списокот за ортопедски помагала и исполнува еден од следните критериуми:

 • Деца на школување до 18 год, односно 26 годишна возраст;
 • Работен однос;
 • Доколку врши дејност врз основа на која е осигурано;
 • Поседува возачка дозвола и може самостојно да управува со моторно возило.

Препишува

Правото на инвалидска количка се утврдува врз основа на потврда напишана од двајца лекари специјалисти, од кои едниот со специјалност по физијатрија или ортопедија, другиот со специјалност по физијатрија, ортопедија, неврологија, невропсихијатрија или хирургија, а го потврдува со наод мислење лекарската комисија на Фондот.

Коментари

Се уште нема коментари.

Впишете прв коментар за “Активна инвалидска количка – INVADER”
Shopping Cart